Tips & Tricks


Fotografie bij weinig licht 

Het seizoen met de donkere dagen is weer aangebroken. Het is laat licht en vroeg donker en ook het grijze, grauwe weer werkt niet echt mee bij het fotograferen. Wel brengt deze tijd van het jaar gezellige dagen en evenementen met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat je met deze donkere dagen, toch mooie foto’s kan maken bij weinig licht? Hier wat handige tips.

 

Vergeet nooit je statief

Misschien wel de belangrijkste tip wanneer je gaat fotograferen bij weinig licht, vergeet zeker je statief niet! Door gebruik te maken van een statief, kun je werken met langere sluitertijden en lagere ISO-waarde. Door een lagere ISO te gebruiken, ontstaat er minder ruis in je foto’s. Deze lagere ISO-waarde wordt gecompenseerd met een langere sluitertijd. Doordat je camera op het statief staat, kun je prima een lange sluitertijd gebruiken zonder dat je foto’s bewogen zijn. Vanuit de hand wordt dit echter iets lastiger.

Om zo veel mogelijk bewegingsonscherpte te voorkomen bij een lange sluitertijd is het aan te raden om gebruik te maken van een draadontspanner of afstandsbediening waarmee je een foto kan maken zonder je camera aan te raken. Heb je deze niet? Zet je camera dan op zelfontspanner. Dit werkt net zo goed, alleen duurt het dan iets langer voor de foto gemaakt wordt. Wil je toch flexibel blijven, maar wel gebruik maken van een lange sluitertijd? Gebruik dan eens een monopod. Dit is een eenbenig statief waarbij je de mogelijkheid hebt om met net wat langere sluitertijden toch nog scherpe foto’s te krijgen. Vergeet ook niet je beeldstabilisatie uit te zetten wanneer je fotografeert vanaf een statief. Deze functie corrigeert lichte trillingen als je vanuit de hand foto’s maakt. Wanneer je camera op een statief staat, zal je lens nog steeds proberen het beeld te corrigeren terwijl dat nu niet nodig is. Als resultaat krijg je dan vaak onscherpe foto’s, wat je uiteraard liever niet wil.

 

Zet je ISO-waarde omhoog

Heb je geen statief of heb je er geen bij de hand? Dan kun je er altijd voor kiezen om toch de ISO-waarde omhoog te schroeven. Probeer de grens van jouw camera op te zoeken tot het punt waarbij jij de hoeveelheid ruis nog acceptabel vindt in de foto’s. Het verschilt per camera hoeveel ruis er te zien is. Wil je zien of je foto ruis bevat? Zoom dan eens in op de gemaakte foto. Op het ‘normale formaat’ op je display kun je nauwelijks zien of je foto ruis bevat. Zoom dus even in om dit duidelijker te zien. Fotografeer je met een crop camera dan kun je tegenwoordig prima fotograferen tot een ISO-waarde van 800. Met een full-frame camera kunnen de ISO-waarden nog verder omhoog tot wel 1250 of 1600 zonder storende ruis. Ook in de nabewerking kun je nog enigszins wat ruis wegwerken door gebruik te maken van ruisreductie.

 

Lange Sluitertijd

Wil je toch liever niet je ISO-waarde omhoog zetten, ga dan op zoek naar de langste sluitertijd die je kunt gebruiken wanneer je uit de hand fotografeert. Bij de meeste mensen zal dit rond de 1/50 seconden liggen. Sommige mensen hebben een iets vastere hand waarbij de sluitertijd zelfs naar 1/30 seconden gezet kan worden. Op deze manier kun je je ISO-waarde weer wat lager houden en zijn je foto’s alsnog goed belicht. Ga dus op zoek naar de beste balans voor jouw camera tussen sluitertijd en de ISO-waarde. 

 

Focus op het licht

Wanneer je met weinig licht gaat fotograferen, is er vaak wel één onderwerp in de buurt wat licht uitstraalt of waar het licht meer op valt. Probeer de focus van je camera op dit onderwerp te leggen, zodat je de belichting daarop kunt afstellen. Hetzelfde geldt voor een specifiek onderwerp wat je graag wil uitlichten in je compositie. Plaats het actieve focuspunt op het onderwerp waar jij de nadruk op wil leggen en stem daarop de juiste belichting af. Door de sluiterknop half in te drukken, onthoudt je camera de instellingen zolang je de sluiterknop half ingedrukt houdt. Hierdoor kun je makkelijk switchen in je compositie zonder dat de instellingen worden veranderd.

 

Bron: www.zoom.nl

Foto: Egon Jansen Fotografie


Maak jouw eigen website met JouwWeb